Ett av HFS-nätverkets fyra perspektiv är patientperspektivet. Då nätverkets arbete ytterst syftar till att förbättra hälsan hos patienter, medarbetare och befolkning så är det viktigt att dessa målgruppers synpunkter, tankar och behov beaktas.
Detta kan åstadkommas på flera olika sätt, exempelvis genom att företrädare finns med i rummet eller att erfarenheter och uppfattningar samlats in genom enkäter, fokusgruppsintervjuer eller dylikt.
NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) har tagit fram en webbutbildning i brukarinflytande. I utbildningen får du lära dig om brukarinflytande och de aktiviteter för brukarinflytande som NSPH använder. Du kan göra utbildningen på egen hand för din kompetensutveckling, eller tillsammans med ditt arbetslag för att starta diskussionen om hur ni kan göra er verksamhet bättre.
Funktionsrätt Sverige har tagit fram en patientföreträdarutbildning. Utbildningen är till för personer som ska bli patientföreträdare och för personer som har haft olika uppdrag och vill lära sig mer. Utbildningen består av fem delar. De olika delarna innehåller texter, filmer, övningar och tips.
Region Stockholm har tagit fram en lista med olika verktyg som kan användas i utvecklingen av patientsamverkan. I listan finns PROM och PREM, patientintervjuer och enkäter men även verktyg som kallas Berg- och dalbana, Födelsedagskalaset och Tänka högt.
Varje verktyg ger råd om när de är lämpliga att använda, hur de kan användas och utmaningar att tänka på.
Hela listan med verktyg hittar du här.
Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) i Västra Götalandsregionen har tagit beslut kring hur sjukhuset ska arbeta med patientmedverkan. Målet är att SÄS systematiskt arbetar med patientdelaktighet i den egna vården, i sjukhusets styrråd, inom respektive verksamhetsområde och på sjukhusledningsnivå.
I beslutet finns bland annat beskrivet hur sjukhuset ska arbeta med patientråd, levande bibliotek och patientdelaktighet i sjukhusets styrråd och processer såväl som i sjukhusets verksamhetsområden.
Kontakta HFS sekretariat om du har tips på ytterligare verktyg eller goda exempel på hur vi kan införliva patient- och närståendeperspektivet.