Årsmöte
Datum: 12 mars 2025
Plats: Digitalt
Strategidagar
Datum: 25 september 2025
Plats: Folkets hus, Umeå
Vårmöte
Datum: 13 mars 2025
Plats: digitalt
Processledarmöte
För att få en överblick över HFS-nätverkets aktiviteter finns Årshjul HFS-nätverket 2025.
Nationell HFS-konferens
Datum: 24 september 2025
Plats: Folkets hus, Umeå
Varmt välkommen till HFS-nätverkets digitimmar. För att delta anmäler du dig via länken vid respektive timme nedan eller i programmet. Direkt efter anmälan får du en anmälningsbekräftelse till din e-post. Spara den bekräftelsen, däri finns den länk som du sedan använder för att koppla upp dig till digitimmen. Dokumentation från tidigare digitimmar finns här. Kontakta gärna HFS sekretariat om du har tips på vad du vill höra eller berätta om vid en digitimme!
Alkoholens påverkan på hjärnan: från ungdom till ålderdom – risker, effekter och möjligheter till återhämtning
Datum: 3/2 kl. 14:00-15:00
Målgrupp: Alla som vill veta mer om alkoholens effekter på hjärnan, såväl personer som önskar påverka sina egna alkoholvanor som aktörer med makt att påverka alkoholkonsumtionen i samhället.
Minskad alkoholkonsumtion är en viktig påverkbar faktor för att främja hjärnhälsa. Forskning visar att alkohol påverkar hjärnan negativt och ökar risken för psykisk ohälsa, hjärnsjukdomar och hjärnskador genom hela livet.
Vid den här digitimmen medverkar Frida Dangardt, docent och överläkare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Frida är forskare inom kardiovaskulär hälsa hos barn och ungdomar, med särskilt intresse av hur livsstilsfaktorer, inklusive alkohol, påverkar barns och ungas hälsa. Frida finns sedan 2014 med i Svenska Läkaresällskapets och IOGT-NTOs expertgrupp för alkoholforskning.
Så kan hälsan förbättras i utsatta områden
Datum: 27/3 kl. 14:00-15:00
Målgrupp: Personer som är intresserade av eller arbetar med att nå personer i utsatta grupper och förbättra hälsan i utsatta områden.
Socialt stöd och delaktighet är avgörande faktorer för att förbättra hälsan hos befolkningen i socialt utsatta områden. I forskningsprogrammet Jämlik hälsa – Hälsofrämjande innovation i samverkan har en forskargrupp utgått från de boende i Lindängens egna behov, för att tillsammans identifiera olika insatser som skulle kunna förbättra hälsan i området.
Vid den här digitimmen medverkar Rathi Ramji, tandläkare och biträdande lektor i vårdvetenskap vid Malmö universitet. Rathi forskar inom folkhälsa, hälsofrämjande och förebyggande arbete, med särskilt fokus på livsstilsvanor och deras påverkan på munhälsa.
Enhetlig dokumentation av levnadsvanor
Datum: 8/4 kl. 14:00-15:00
Målgrupp: Personer som på strategisk nivå arbetar med levnadsvanor samt övriga intresserade.
I samverkan mellan Nationellt programområde (NPO) levnadsvanor, Socialstyrelsen och SKR har en vägledning tagits fram som beskriver hur information om levnadsvanor kan fångas upp, dokumenteras och följas upp på ett enhetligt sätt. Frågorna är framtagna för att säkerställa att de ger svar på det vi önskar veta, att de ska vara lättanvända i vårdmötet samt generera information som kan återanvändas i olika sammanhang.
Vid den här digitimmen får vi veta mer om hur frågorna tagits fram, vägledning för kodning i journalsystem och hur några regioner har börjat arbeta med att implementera frågorna.
Medverkar gör Mats Börjesson, ordförande NPO levnadsvanor, Karin Ahlzén, NSG Strukturerad vårdinformation, SKR och Kristine Bergström, Processledare NPO Levnadsvanor.
Hälsan spelar roll
Datum: 6/5 kl. 10:00-11:00
Målgrupp: Personer som arbetar för och med personer med LSS-insats, samt övriga intresserade.
Hälsan spelar roll är en kurs som vänder sig till personer med LSS-insats (insats enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Kursen ges av personal som arbetar inom daglig verksamhet, LSS-boende eller inom den kommunala hälso- och sjukvården riktad till LSS. Kursen inkluderar både teori och fysisk träning och vill ge deltagarna ökad empowerment och möjlighet att göra självständiga och hälsosamma val i vardagen. Stort fokus ligger på att stärka individens tro på sin egen förmåga, och den egna hälsan ses som en resurs för självständighet och delaktighet.
Personer med intellektuell funktionsnedsättning har generellt sämre hälsa än övriga befolkningen. För att bidra till att minska skillnaderna i hälsa pågår just nu forskning för att beskriva hälsoutvecklingen bland personer med intellektuell funktionsnedsättning samt deras upplevelser av att delta i den hälsofrämjande interventionen Hälsan spelar roll.
Vid den här digitimmen medverkar Malin Byström Nyberg, samordnare Hälsan spelar roll, Kommunal utveckling Jönköpings län och Linda Karlsson, doktorand Hälsa och intellektuell funktionsnedsättning, Linköpings universitet.
Digital hälsolitteracitet – en viktig faktor för att effektivt använda digitala lösningar och påverka hälsoutfall
Datum: 3/6 kl. 11:00-12:00
Målgrupp: Personer som på strategisk nivå verkar för en jämlik hälso- och sjukvård, samt övriga intresserade.
Digital hälsolitteracitet, att ta till sig, förstå och kunna använda digital information är en viktig faktor som påverkar användning av digitala lösningar och hälsoutfall. Digitaliseringen av hälso- och sjukvården har förenklat processen att söka vård och möjliggjort snabbare tillgång till nödvändig medicinsk hjälp, men det finns en risk att digitaliseringen exkluderar vissa samhällsgrupper. Digitala lösningar kan bidra till en minskning av hälsoskillnader, men om de inte används optimalt kan de i stället skapa nya former av ojämlik hälsa.
Vid den här digitimmen medverkar Sarah Wamala Andersson, professor i Hälso- och välfärdsteknik vid Mälardalens universitet för att berätta om två EU-projekt som båda fokuserar på att främja digital hälsolitteracitet.
Att leda tillsammans
Arrangör: Nätverken Demokrati Uppdrag Hälsa
Datum: 5-6 februari 2025
Plats: Luleå
Mer information finns här.
LUFT
Arrangör: TPLR
Datum: 3-4 september 2025
Plats: Uppsala
Mer information finns här.